Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-06-08 09:27:24 +0300 Συμβουλές αποκλειστικά για νέες μαμάδες! Οδηγός επιβίωσης για τις πρώτες έξι εβδομάδες

Οδηγός επιβίωσης για τις πρώτες έξι εβδομάδες

Οδηγός επιβίωσης για τις πρώτες έξι εβδομάδες 470 900
Συμβουλές αποκλειστικά για νέες μαμάδες!

Ο ερχομός ενός μωρού αλλάζει τελείως την καθημερινότητά μας και ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα όλα είναι άγνωστα. Αυτό όμως, είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν πρέπει να μας αγχώνει. Σταδιακά θα μάθουμε όλα όσα πρέπει να ξέρει μία μαμά και τις πρώτες εβδομάδες αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας κάποια βασικά πράγματα!

Συμβουλευόμαστε το γιατρό μας ό,τι και αν μας απασχολεί
Ο γυναικολόγος μας ήταν δίπλα μας καθ΄όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μας, μας καθησύχαζε και μας έλυνε όλες τις απορίες. Το ίδιο θα κάνει από εδώ και πέρα ο παιδίατρος. 

Ο ομφάλιος λώρος
Τις πρώτες εβδομάδες ο ομφάλιος λώρος του μωρού μας κατα πάσα πιθανότητα θα είναι μαύρος και σκληρός. Μην αγχώνεστε! Είναι φυσιολογικό στα νεογέννητα και θα είναι έτσι περίπου μέχρι και την τρίτη εβδομάδα.

Το ρέψιμο
Πάντα μετά το φαγητό φροντίζουμε να χτυπάμε το μωρό μας για λίγα λεπτά στην πλατούλα του προκειμένου να ρευτεί. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι δε θα βγάλει το γάλα. Επίσης, καλό είναι μετά το φαγητό να βάζουμε το μωρό μας σε κάθετη θέση για λίγη ώρα.  

Κενώσεις
Τις πρώτες ημέρες, τα κακάκια του μωρού μας θα έχουν ένα σκούρο πράσινο χρώμα! Όσο περνάνε οι μέρες, η απόχρωση και η υφή τους θα αλλάζει. 

Η ανάσα του μωρού
Θα εκπλαγείτε από το πόσο συχνά θα πιάσετε τον εαυτό σας να παρακολουθεί την ανάσα του μωρού σας. Το φυσιολογικό τις πρώτες εβδομάδες είναι 60 αναπνοές το λεπτό ή και λιγότερες και μεταξύ τους μία παύση 6 δευτερολέπτων.

Το μπάνιο
Το μπάνιο του μωρού είναι κάτι φοβίζει κάθε νέα μαμά. Τα μωρά χρειάζονται κανονικό μπάνιο μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο μπολ ή μία πλαστική μπανιέρα με νερό, κρατώντας φυσικά το μωρό μας διαρκώς στην αγκαλιά μας. Εναλλακτικά μποροούμε να βρέξουμε μία πετσέτα και να καθαρίσουμε απαλά το μωρό μας πάνω στην αλαξιέρα.

Αποφεύγουμε να κάνουμε μπάνιο το μωρό μας ενώ είναι νηστικό αλλα και αμέσως μετά το φαγητό. Φροντίζουμε το μπάνιο να είναι ζεστό και όλα όσα χρειαζόμαστε είναι έτοιμα.

Πρώτα πλένουμε το κεφαλάκι του χωρίς να βρέξουμε τα ματάκια του. Στη συνέχεια πλένουμε και προς τα κάτω πάντα με προσοχή.

Οι πρώτες νύχτες
Οι πρώτες νύχτες δεν είναι εύκολες καθώς χρειάζεται χρόνος μέχρι να προσπαρμοστούμε τόσο εμείς όσο και το μωρό μας. Συνήθως τα μωρά κοιμούνται 16 ώρες την ημέρα συνολικά ή και περισσότερες αλλά δεν ξεπερνάνε τις 4 ώρες συνεχόμενου ύπνου. 

Φροντίζουμε να δημιουργήσουμε μία καθημερινή ρουτίνα, δηλαδή να το κάνουμε μπάνιο και να το κοιμίζουμε συγκεκριμένες ώρες. Επίσης φροντίζουμε όταν βάζουμε το μωρο μας στην κούνια να έχει φάει και να είναι καθαρό.

Όταν κλαίει το μωρό
Το κλάμα είναι για το μωρό μας ο μόνος τρόπος επικοινωνίας και σταδιακά θα μάθουμε να αποκωδικοποιούμε το κλάμα του. Αν θέλουμε να ηρεμήσουμε το μωρό μας:

  • του τρίβουμε απλά την πλατούλα
  • το κρατάμε στην αγκαλιά μας και περπατάμε
  • του μιλάμε απαλά ή του τραγουδάμε

Υπομονή, υπομονή και πάλι υπομονή
Αυτή είναι μία δύσκολη περίοδος που πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Δεν είναι ανάγκη να αγχωθούμε επειδή κάποια πράγματα μας είναι άγνωστα και όποτε αισθανθούμε την ανάγκη ζητάμε βοήθεια από τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Πηγή: fitpregnancy.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας