Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-02-22 17:51:30 +0200 Κάνουμε μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες για να βοηθήσουμε το περιβάλλον! Μικρές αλλαγές στις συνήθειες του σπιτιού που προστατεύουν το περιβάλλον

Μικρές αλλαγές στις συνήθειες του σπιτιού που προστατεύουν το περιβάλλον

Μικρές αλλαγές στις συνήθειες του σπιτιού που προστατεύουν το περιβάλλον 470 900
Πώς μπορούμε με μικρά και απλά καθημερινά βήματα να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το σχολείο ξεκινάει τη Δευτέρα, επιστρέψαμε σιγά-σιγά στις δουλειές μας και στα σπίτια μας από τις διακοπές. Το φθινόπωρο έρχεται σε όλη την Ελλάδα και σε κάποια σημεία ήρθε με έντονα καιρικά φαινόμενα και δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι οι καιρικές συνθήκες σε σχέση με τότε που ήμαστε παιδιά, έχουν αλλάξει αρκετά και γίνονται όλο και πιο ακραίες.

Δεν θα ξεχάσω μια βροχή του Φεβρουαρίου πριν δύο χρόνια που με  είχε πραγματικά τρομάξει και είχε ως αποτέλεσμα να γίνουνε πολλές καταστροφές κυρίως στις πόλεις. Με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες στην Μεσσηνία αλλά και σε πολλές περιοχές του κόσμου σκέφτηκα να μοιραστώ κάποια μικρές "καλές συνήθειες" τις οποίες έχω διαβάσει κατά καιρούς και τις οποίες έχω βάλει στην καθημερινότητά μου. Παρακάτω παραθέτω κάποιες κινήσεις που μπορεί να φαίνονται μικρές και ασήμαντες αλλά είναι ο μόνος τρόπος να «βοηθήσουμε» το περιβάλλον πρακτικά, καθημερινά αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας:

Στο σπίτι:

  1. Πλένοντας τα δόντια μας κλείνουμε την βρύση! Το ξέρω το έχουμε κάνει όλοι κάποια στιγμή: όσο βουρτσίζουμε τα δόντια μας αφήνουμε την βρύση να τρέχει. Κάτι που με τρόμαξε είναι ότι κατάλαβα πόσες κατσαρόλες νερό γεμίζουν όλα αυτά τα δευτερόλεπτα. Είναι μια ωραία μικρή δέσμευση που μπορούμε να κάνουμε και πραγματικά έχει άμεσο αποτέλεσμα: εξοικονόμηση του πολύτιμου νερού. 
  2. Βάζουμε πλυντήριο όταν γεμίσει ο κάδος: Μπορεί καμιά φορά να μην αντέχουμε τα συσσωρευμένα ρούχα στους κάδους μας ή σε καρέκλα καμία φορά αλλά είναι σημαντικό να βάζουμε πλυντήριο όταν πραγματικά έχει προκύψει η ανάγκη.
  3. Προτιμούμε τις υφασμάτινες πετσέτες από το χαρτί κουζίνας. Οι παραδοσιακές μας πετσέτες πλένονται, επαναχρησιμοποιούνται και είναι και ωραίες.
  4. Ανακυκλώστε! Παλιό κλασσικό και χιλιοδιαβασμένο! Μπορεί να απαιτεί μία επιπλέον οργάνωση στο σπίτι αλλά αξίζει τον κόπο.                            Δείτε ποια υλικά απαγορεύεται να μπουν στους μπλε κάδους και ποια όχι εδώ.
  5.  Χρησιμοποιείστε υφασμάτινες ή ειδικές τσάντες πολλαπλής χρήσης για τα τα ψώνια σας. Μου είχε κάνει παλιά εντύπωση στις ταινίες τις αμερικάνικες ότι πολλοί κρατούσαν τα ψώνια τους σε χάρτινες ή υφασμάτινες ωραίες τσάντες. (Είναι και πιο ανθεκτικές και μπορείτε να τις έχετε πάντα στο αυτοκίνητο για να μην τις ξεχνάτε!)
  6. Πλύσιμο πιάτων: Μου πήρε πολλά καλοκαίρια να καταλάβω πως η γιαγιά μου πλένει τα πιάτα τόσο καλά και οικονομικά ξοδεύοντας το 1/3 του νερού που ξοδεύω εγώ. Φέτος και πέρυσι έχω δεσμευτεί να το κάνω κι εγώ σωστά, χρησιμοποιώντας μια λεκάνη όπου μαζεύεται το νερό από αυτά που ήδη πλένω! Απλό και λειτουργικό!      
  7. Πλύσιμο αυτοκινήτου: Αρκεί ένα κουβάς με σαπούνι και ένα σφουγγάρι! Οι εποχές που αφήναμε τα λάστιχα να τρέχουν, καλό είναι να μείνουν στο παρελθόν καθώς δεν βοηθάνε ούτε στην εξοικονόμηση νερού ούτε στα οικονομικά μας.

Μπορεί όλα αυτά να είναι πολλά και κάποια απαιτούν αρκετή επιπλέον οργάνωση, αλλά σαν παιδί μου έλειψε η πρακτική περιβαλλοντολογική εκπαίδευση και παρολ'αυτά, στην πορεία κατάφερα να αλλάξω πολλές συνήθειες. Είναι σημαντικό να αποτελούμε παράδειγμα για τους άλλους και για τα παιδιά! Καμιά φορά ακόμα και να τα συζητάμε αρκεί για να ξεκινήσουμε από κάτι πολύ μικρό. 

Πηγή: epa.gov & WWF.gr 

Μαρία Σ.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας