Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-01-10 17:25:55 +0200 Το αγαπημένο κέικ του χειμώνα Κέικ σοκολάτα με τσιπς σοκολάτας

Κέικ σοκολάτα με τσιπς σοκολάτας

Κέικ σοκολάτα με τσιπς σοκολάτας 470 900
Το αγαπημένο κέικ του χειμώνα


4 αυγά
1 πακέτο (πλάκα) βούτυρο
Μισό γιαούρτι στραγγιστό (το γιαούρτι στο κέϊκ δίνει μία νότα δροσιάς, το κάνει πιο αφράτο και με ωραίες μεγάλες τρύπες)
2 βανίλιες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη και ίσως και λίγη ακόμη
1 φακελάκι baking powder
1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του [όποιο κι αν είναι – δεν θα απαιτηθεί ολόκληρη η ποσότητα]
2 φακελάκια σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες. Υπάρχει στην «μπλε» έκδοση που είναι σοκολάτα υγείας και στην «κόκκινη» έκδοση που είναι γάλακτος. Επειδή το κέϊκ είναι από μόνο του γλυκό, ίσως η κουβερτούρα γάλακτος να του πέσει βαριά, αλλά πάλι, αυτά είναι γούστα.


Βάζεις το βούτυρο σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί αλλά όχι να κάψει

Παίρνεις με πινέλο και αλείφεις το ταψάκι σου και στα τοιχώματα. Μετά, του ρίχνεις λίγο αλεύρι και το «κοσκινίζεις» έτσι ώστε το αλεύρι να πάει παντού να κολλήσει πάνω στο βούτυρο. Το αφήνεις στην άκρη.

Χτυπάς τα αυγά πολύ καλά, όχι μαρέγκα.

Χτυπάς τη ζάχαρη με το βούτυρο το λιωμένο μέχρι να «ασπρίσει» σημάδι ότι έχει λιώσει καλά η ζάχαρη και μετά προσθέτεις σταδιακά τα χτυπημένα αυγά.

Προσθέτεις και το γιαούρτι.

Σε ένα βαθύ πιάτο, βάζεις το μισό baking powder, μία κουταλιά της σούπας αλεύρι, και τις δύο βανίλιες και ανακατεύεις καλά.  Έτσι, όλα τα «άσπρα» υλικά σου που είναι και αρωματικά και άκρως απαραίτητα, θα ανακατευτούν στα σίγουρα και θα μπουν πρώτα πρώτα στο μίγμα

Βάζεις λοιπόν στον χυλό σου πρώτα το μίγμα αλευριού-βανίλιας-baking, και μετά προσθέτεις λίγο λίγο αλεύρι, μέχρι να κάνεις έναν πιο σφικτό χυλό. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί όλο το αλεύρι. Πρέπει όμως να είναι καλά χτυπημένο.

Προσθέτεις το ένα φακελάκι με την κουβερτούρα σε μπαλάκια κι ανακατεύεις ελάχιστα [δεν χρειάζεται να λιώσει η κουβερτούρα, η γοητεία της είναι τα μπαλάκια!]

Τοποθετείς αμέσως στο ταψάκι και φροντίζεις να απλωθεί ομοιόμορφα παντού .

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο και όχι στη χαμηλότερη θέση της σχάρας, αλλά στην αμέσως ανώτερη για να μην καεί από κάτω. Περίπου 40 λεπτά και στους 180° . 

Για να δεις αν έχει γίνει, παίρνεις ένα μαχαίρι και του το βάζεις στα ψαχνά του κι αν βγει με «υγρασία» το αφήνεις λίγο ακόμη. Ελέγχεις και το χρώμα. Δεν θέλουμε να γίνει πολύ σκούρο.

Αυτό ήταν !

Τώρα, αν έχεις φόρμα τεφάλ ειδική για κέϊκ, πρέπει να το ξεκολλήσεις ζεστό. Σε ταψί, το αφήνεις εκεί που είναι και κόβεις όσο θέλεις να φας.

Για τους λάτρεις της σοκολάτας :
Το άλλο φακελάκι κουβερτούρας, όπως λένε και οι οδηγίες του, το βουτάς για λίγη ώρα σε μία κατσαρολίτσα με πολύ ζεστό νερό, ώστε τα μπαλάκια να λιώσουν και να γίνουν αλοιφή. Πρόσεχε : δεν θα το έχεις ανοίξει πριν. Μπορεί να «τουμπάρει» και να χυθεί. Απλά το αφήνεις να ζεσταίνεται και να λιώνει. Θα φορέσεις γάντι κουζίνας και θα έχεις και μία πατσαβούρα στο άλλο χέρι. Ζουλάς το σακουλάκι και καταλαβαίνεις ότι έχουν λιώσει τα μπαλάκια. Κάνεις μία μικρή εγκοπή στην πάνω γωνία του και κρατώντας το σταθερά με το γάντι (προσοχή γλιστράει), περιχύνεις απαλά και κάνοντας «σχεδιάκια» το κέϊκ σου.  Δεν είναι ανάγκη να το καλύψεις όλο, θα πάει όπου θέλει. Όμως το κέϊκ πρέπει να έχει κρυώσει αρκετά για να το κάνεις αυτό, μην βάλεις σοκολάτα αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο, ας περάσει καμιά ωρίτσα.

Γράφει η Πέγκυ Παπαδοπούλου

Σχόλια

Neutral avatar

Οι υποστηρικτές μας