Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-07-03 19:53:50 +0300 Η νέα μέθοδος για τη διατήρηση της γονιμότητας Κατάψυξη ωαρίων

Κατάψυξη ωαρίων

Κατάψυξη ωαρίων 470 900
Άρθρο από Ευριπίδης Μαντούδης
Η νέα μέθοδος για τη διατήρηση της γονιμότητας
Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι η κατάψυξη των ωαρίων μιας γυναίκας για τη διατήρηση της γονιμότητάς της. Η τεχνική αυτή είχε αρχικά αναπτυχθεί για τις γυναίκες με κακοήθειες που επρόκειτο να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία (η οποία επηρεάζει αρνητικά την αναπαραγωγική ικανότητα).

Η σύγχρονη κοινωνική τάση που θέλει τις γυναίκες να δίνουν έμφαση και προτεραιότητα στις σπουδές και στην επαγγελματική τους καταξίωση έχει δημιουργήσει μια γενιά γυναικών που αποφασίζουν να κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία (πάνω από 35 ετών). Όμως, παρ' ότι οι κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει, η φυσιολογία του σώματος της γυναίκας παραμένει σταθερή: μετά τα 35 η γονιμότητα αρχίζει να εξασθενεί.

Οι γυναίκες γεννιούνται με ‘γεμάτες’ τις ωοθήκες τους με ωάρια. Ένα ωάριο ωριμάζει κάθε μήνα και μπορεί να γονιμοποιηθεί. Όσο περνάνε τα χρόνια, τα διαθέσιμα ωάρια σιγά- σιγά λιγοστεύουν σε αριθμό γιατί οι ωοθήκες μας δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν νέα ωάρια. Επίσης, μειώνεται και η ποιότητά τους, γιατί δημιουργούνται αλλοιώσεις στο γενετικό τους υλικό.

Η ιδέα της διατήρησης της γονιμότητας μέσω της κρυοσυντήρησης κυττάρων δεν είναι καινούρια - εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες για τα σπερματοζωάρια, αλλά και για τα έμβρυα. Η δυσκολία ήταν ότι τα ωάρια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα κύτταρα και δεν είχε αναπτυχθεί η κατάλληλη τεχνική που να εξασφαλίζει ότι τα ωάρια θα καταψυχθούν σωστά και θα επιβιώσουν κατά την απόψυξη. Πλέον αυτό το εμπόδιο έχει ξεπεραστεί με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification).

Πολύ πρόσφατα, τον Οκτώβριο του 2012, η αμερικάνικη εταιρεία για την αναπαραγωγή ASRM (American Society of Reproductive Medicine) αποχαρακτήρισε την κατάψυξη ωαρίων ως ‘πειραματική’ διαδικασία. Αυτό έγινε διότι πλέον υπάρχουν αρκετά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η κατάψυξη ωαρίων είναι μια ασφαλής μέθοδος τόσο για τη γυναίκα όσο και για τα παιδιά που γεννιούνται. Το γεγονός αυτό χαροποίησε και έδωσε ελπίδα σε πολλές γυναίκες που είτε αναγκάζονται (λόγω προβλημάτων υγείας) είτε επιθυμούν (λόγω κοινωνικών ή προσωπικών συνθηκών) να αναβάλλουν τη δημιουργία της οικογένειάς τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ειδικοί γυναικολόγοι αναραπαραγωγής τονίζουν ότι στατιστικά οι γυναίκες αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα για να επιτύχουν εγκυμοσύνη όσο μικρότερη είναι η ηλικία τους.

Η κατάψυξη ωαρίων προτείνεται να γίνεται σε ηλικία έως 38 ετών, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε γυναίκας (ορμονολογικό έλεγχο, απόθεμα ωοθηκών κ.ά.). Σίγουρα, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Ουσιαστικά αποτελείται από 3 στάδια:
1. Διέγερση των ωοθηκών με ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή για την παραγωγή αρκετών ωαρίων καλής ποιότητας
2. Ωοληψία
3. Προετοιμασία των ωαρίων και κρυοσυντήρησή τους με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification).

Τα ωάρια που καταψύχονται ‘περιμένουν’ πότε η γυναίκα θα είναι έτοιμη να γίνει μητέρα. Στην ουσία με αυτό τον τρόπο ‘παγώνουμε το χρόνο’ όσον αφορά τη γονιμότητα. Η μόνη υποχρέωση της κάθε γυναίκας προς τη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι η επικοινωνία μία φορά κάθε 12 μήνες με βάση την έγγραφη συναίνεση που υπογράφει καθώς και η εξόφληση του ετήσιου κόστους κρυοσυντήρησης. 

Όταν η γυναίκα είναι έτοιμη να μείνει έγκυος, τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται (με μικρογονιμοποίηση) από το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου. Τα έμβρυα καλλιεργούνται στο εργαστήριο και μεταφέρονται πίσω στο σώμα της γυναίκας ακριβώς όπως συμβαίνει σε ένα κύκλο θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο γιατρός και οι εμβρυολόγοι ενημερώνουν το ζευγάρι για την πορεία της θεραπείας (ποιότητα σπέρματος, αριθμό και ποιότητα εμβρύων) και τα αναμενόμενα ποσοστά επιτυχίας (θετικό τεστ εγκυμοσύνης).

Έχουν πλέον γεννηθεί πολλά παιδιά από κατεψυγμένα ωάρια και όλες οι επιστημονικές μελέτες συμφωνούν ότι δεν παρατηρούνται διαφορές ως προς την υγεία τους σε σχέση με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από εξωσωματική με ‘φρέσκα’ ωάρια.

Μπορείτε να διαβάσετε τις κατευθυντήριες οδηγίες της ASRM εδώ

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας