Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-07-21 14:16:50 +0300 Συμβουλές για τη φροντίδα των πρώτων δοντιών του μωρού σας. Η φροντίδα των πρώτων δοντιών

Η φροντίδα των πρώτων δοντιών

Η φροντίδα των πρώτων δοντιών 470 900
Συμβουλές για τη φροντίδα των πρώτων δοντιών.Όταν το παιδί αποκτά τα πρώτα του δόντια, η αγάπη και η φροντίδα των γονιών είναι ουσιαστικές.

Η συνεχής, αν είναι δυνατόν, παρουσία των γονιών, η παρηγοριά και η τρυφερή αγκαλιά τους θα απαλύνουν τον πόνο του και θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις  που προκαλεί αυτή η αλλαγή στον οργανισμό του. Από τη στιγμή που το παιδί θα αποκτήσει μια σχετική αυτονομία στην κίνησή του, υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος που μπορεί να τραυματίσει τα νεογιλά δόντια - πρώτα δόντια του μωρού. Αν το δόντι βγει από τη θέση του, οι γονείς πρέπει ψύχραιμα να το αναζητήσουν, έπειτα να προσπαθήσουν να το εφαρμόσουν στο σημείο που φύτρωνε (δηλαδή στο φατνείο του στόματος) και να καλέσουν αμέσως τον γιατρό. Το δόντι κατά πολύ μεγάλο ποσοστό είναι δυνατό να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Αν η εφαρμογή του δοντιού είναι αδύνατη, τότε πρέπει να το διατηρήσουν σε υγρό μέρος (π.χ. σε ένα ποτήρι με γάλα ή νερό). Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητος ο έλεγχος και η αξιολόγηση της σοβαρότητας του τραυματισμού από έναν παιδοδοντίατρο και η λήψη προληπτικών μέτρων. Η φροντίδα των πρώτων δοντιών του μωρού παίζει καθοριστικό ρόλο την μετέπειτα ανάπτυξη και ωρίμανση των μόνιμων δοντιών του.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη φροντίδα


Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο καλό είναι να γίνεται μέσα στον πρώτο χρόνο. Στην πρώτη επίσκεψη θα εκτιμηθεί η οδοντική ανάπτυξη του παιδιού και θα τεθεί ένα προληπτικό πρόγραμμα υγιεινής. Ο προληπτικός έλεγχος, ο καθαρισμός των δοντιών από τη στιγμή που θα εμφανιστούν, και η φθορίωση, είναι τα κυριότερα σημεία της φροντίδαςτων πρώτων αυτών δοντιών. Ο παιδοδοντίατρος θα ενημερώσει τους γονείς για την ευεργετική επίδραση του φθορίου στη στοματική υγιεινή του παιδιού. Το φθόριο, ορυκτό στοιχείο, σχηματίζει το σμάλτο των δοντιών, την εξωτερική επιφάνειά τους, την ενισχύει και την καθιστά ανθεκτική και λιγότερο προσβλητή στην τερηδόνα και στη βακτηριδιακή πλάκα. Η φθοριοπροφύλαξη, η θεραπεία φθορίου σε παστίλιες, αποτελεί μέτρο πρόληψης για τη στοματική υγεία. Η δοσολογία σε κάθε περίπτωση καθορίζεται από τον παιδοδοντίατρο και εξαρτάται από την ηλικία και τον τόπο διαμονής του παιδιού. Η λήψη του φθορίου πρέπει να ξεκινήσει πριν από τον πλήρη σχηματισμό των νεογιλών δοντιών και να συνεχίζεται ως το στάδιο της ανάπτυξης των μόνιμων δοντιών. Αντενδείξεις και παρενέργειες στη λήψη του φθορίου δεν παρατηρούνται παρά μόνο σε υπερβολικές δοσολογίες. Πολλοί όμως παιδίατροι δεν συμφωνούν με τη λήψη φθορίου σε παστίλιες.


Αντίθετα, συμβουλεύουν να γίνεται τοπική φθορίωση που εφαρμόζει ο παιδοδοντίατρος. Άλλο ένα καθοριστικό μέτρο της φροντίδας των πρώτων δοντιών είναι η  πρόληψη της τερηδόνας,  η ελεγχόμενη και σωστή διατροφή με τροφές που δεν περιέχουν ζάχαρη. Οι κακές διατροφικές συνήθειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση τερηδόνας σε κάποια ηλικία. Για παράδειγμα, πολύ κακή συνήθεια είναι αυτή που έχουν ορισμένες μητέρες να δίνουν στα παιδιά τους την πιπίλα βουτηγμένη στο μέλι ή στη ζάχαρη. Προλήψιμη όμως είναι και η τερηδόνα, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε μεταγενέστερη ηλικία, μεταξύ 2 και 5 ετών. Αιτία της είναι το τάισμα του μωρού κατά τη διάρκεια του ύπνου, είτε με μπιμπερό ή με το ίδιο το μητρικό γάλα. Ο ύπνος προκαλεί μείωση της περιεκτικότητας του στόματος σε σάλιο, με αποτέλεσμα το γάλα να παραμένει στα δόντια και να προκαλεί την τερηδόνα. Αυτό συμβαίνει άσχετα με το αν το γάλα περιέχει ή όχι ζάχαρη. Πρέπει λοιπόν να ταΐζετε το παιδί ξύπνιο και σε ημικαθιστή θέση και να φροντίζετε πάντα τα δόντια του προτού κοιμηθεί.

Δεν ξεχνάμε!


- Ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα πρέπει να δείξετε στη σωστή διατροφή του παιδιού σας. Φρόνιμο είναι να αποφεύγονται οι τροφές και τα υγρά που περιέχουν ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες. Η πιθανή κατανάλωση ζάχαρης πρέπει πάντα να ακολουθείται από τον καθαρισμό των δοντιών.
- Οι γονείς δεν πρέπει να αμελείτε τη φροντίδα και τον καθαρισμό και των δικό σας δοντιών, αφού με την άμεση επαφή με το παιδί μπορεί να μεταδοθούν μικρόβια από τη δική σας στοματική κοιλότητα σε αυτήν του παιδιού.
- Για την ομαλή ανάπτυξη της στοματικής κοιλότητας και τον ορθό σχηματισμό των δοντιών καλό είναι, ως τον 12ο μήνα, να έχει ολοκληρωθεί και η σταδιακή απομάκρυνση του παιδιού από το μπιμπερό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την καθημερινή μείωση της ποσότητας του γάλακτος ή με τη σταδιακή αραίωσή του με νερό έτσι ώστε το περιεχόμενο του μπιμπερό σιγά σιγά να γίνει σκέτο νερό. Αντικαταστάτης του μπιμπερό είναι το παιδικό ποτηράκι με ειδικό στόμιο και αργότερα το κανονικό ποτήρι.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας