Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-07-27 16:16:07 +0300 Βάζει το παιδί συνεχώς το χέρι του στο στόμα; Πώς θα σταματήσουμε αυτή τη συνήθεια; Ακόμα έχει το δάχτυλο στο στόμα!

Ακόμα έχει το δάχτυλο στο στόμα!

Ακόμα έχει το δάχτυλο στο στόμα! 470 900
Βάζει το παιδί συνεχώς το χέρι του στο στόμα; Πώς θα σταματήσουμε αυτή  τη  συνήθεια;

Για κάποια μωρά η συνήθεια να πιπιλούν  το δάχτυλό τους ξεκινά μερικές εβδομάδες μετά τη γέννησή τους. Για άλλα πάλι, είναι συνήθεια «από κοιλιάς» καθώς πολύ υπέρηχοι μωρών τα αποθανατίζουν τη στιγμή που πιπιλάνε το δάχτυλό τους.

Τα μωρά γεννιούνται με τη συνήθεια του πιπιλίσματος. Είναι ένα έμφυτο αντανακλαστικό του μωρού. Κάποια μωρά ηρεμούν με το να πιπιλάνε το δάχτυλό τους , άλλα πάλι νανουρίζονται. Κάποια παιδιά αποχωρίζονται αυτή τη συνήθεια από μόνα τους και σε μικρή ηλικία. Άλλα πάλι φαίνεται να είναι επιρρεπή και να μην μπορούν να την κόψουν ακόμη  και  σε μεγάλη ηλικία. Επειδή το δάχτυλο είναι μέρος του σώματος είναι πολύ δύσκολο ένα παιδί να αποκοπεί από αυτή τη συνήθεια. Αν λοιπόν δούμε πως το μωρό αρχίζει να πιπιλάει το δάχτυλό του θα πρέπει να επιμένουμε και να παλέψουμε να το αποφύγουμε. Είτε τραβώντας το, είτε προσπαθώντας να του αποσπάσουμε την προσοχή με κάποιο παιχνίδι.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το παιδί είναι μεγάλο;

-Προσπαθούμε να του περιορίσουμε  το χρόνο που πιπιλάει το δάχτυλό του, λέγοντάς του πως αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνεται ούτε όταν πηγαίνουμε  στις κούνιες ούτε όταν πηγαίνουμε για ψώνια. Είναι κάτι που επιτρέπεται το βράδυ και μόνο.

-Ο έπαινος είναι πάντα καλύτερος από την κρίση. Είναι προτιμότερο να επαινέσουμε το παιδί επειδή δεν πιπιλάει το δάχτυλό του για κάποιο  χρονικό διάστημα παρά να το επικρίνουμε κάθε φορά που το κάνει .

-Παρατηρούμε κάτω από ποιες συνθήκες αισθάνεται το παιδί την ανάγκη να βάλει το δάχτυλο στο στόμα του. Όταν είναι στενοχωρημένο; Mήπως όταν το έχουμε μαλώσει; ή μήπως το κάνει όταν δεν του δίνουμε σημασία και θέλει να τραβήξει την προσοχή μας;

Τα περισσότερα παιδιά σταματούν αυτή τη συνήθεια μόνα τους. Αν όμως έχουν περάσει την ηλικία των πέντε – έξι ετών και συνεχίζουν, θα πρέπει να το συζητήσουμε με τον παιδίατρό μας.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας