Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-02-02 10:09:31 +0200 Η ανάπτυξη του εγκεφάλου καθορίζει εάν ένα παιδί θα γίνει αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας, σύμφωνα με έρευνα. Αριστερό ή δεξί;
Αριστερό ή δεξί; 470 900
Η ανάπτυξη του εγκεφάλου καθορίζει εάν ένα παιδί θα γίνει αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας, σύμφωνα με έρευνα.

Πριν χρόνια, το να είσαι αριστερόχειρας θεωρείτο "κακό" και για αυτό το λόγο εκπαιδευτικοί και γονείς, ακόμα και αν το παιδί τους ήταν αριστερόχειρας, το πίεζαν να μάθει να γράφει με το δεξί. 

Οι εποχές άλλαξαν και η προκατάληψη σκετικά με την αριστεροχειρία δεν υπάρχει πια. Γιατί όμως ένας παιδί γίνεται αριστερόχειρας, ενώ κάποιο άλλο δεξιόχειρας; Τι είναι αυτό που το καθορίζει και τι σημαίνει για την ανάπτυξή του;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Westminster, ο τρόπος που αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ενός παιδιού είναι αυτός που καθορίζει το αν θα γίνει αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το δεξί και αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου ελέγχουν τις κινήσεις των αντίθετων άκρων. Αν δηλαδή γράφουμε με το δεξί χέρι, σημαίνει ότι η εντολή δίνεται από το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. 

Η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες γιατί χρησιμοποιούν το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους, το οποίο χρησιμοποιούν και για την ομιλία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πριν ακόμα το παιδί αρχίσει να μιλάει, μία πρώιμη μορφή ομιλίας είναι οι κινήσεις των χεριών, οι οποίες για ένα μωρό και ένα νήπιο είναι το βασικό μέσο επικοινωνίας. Για το λόγο αυτό, για τους περισσότερους μετά την ηλικία των 6 με 12 μηνών, η πλειοψηφία των χειρονομιών και κινήσεων γίνονται με το δεξί. Ωστόσο, πολλά παιδιά συνηθίζουν από τη νηπιακή τους ακόμα ηλικία, να χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι, με αποτέλεσμα να εξασκούν περισσότερο την αντίστοιχη πλευρά του εγκεφάλου.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που είναι μόνο δεξιόχειρες ή μόνο αριστερόχειρες δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά και η ανάπτυξή τους είναι άκρως φυσιολογική. Μία ξεχωριστή περίπτωση ωστόσο, είναι τα παιδιά που γράφουν και με τα δύο χέρια. Τα παιδιά αυτά καλύπτουν μόλις το 3-4% του πληθυσμού ενώ αρκετά από αυτά παρουσιάζουν κάποιου είδους αυτιστική πάθηση. 

Πηγή: dailymail.co.uk

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας