Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-10-06 10:34:42 +0300 Η αμνιοπαρακέντηση προτείνεται στις εγκύους άνω των 35 ετών. Αμνιοπαρακέντηση. Γιατί την κάνουμε;

Αμνιοπαρακέντηση. Γιατί την κάνουμε;

Αμνιοπαρακέντηση. Γιατί την κάνουμε; 470 900
Η αμνιοπαρακέντηση είναι μια ειδική διαγνωστική εξέταση που προτείνεται συνήθως σε εγκύους άνω των 35 ετών.

Οι πληροφορίες που δίνει για το έμβρυο και την κατάστασή του είναι εξαιρετικά σημαντικές για αυτό δεν πρέπει να παραλείπεται, εφόσον τη συστήσει ο γυναικολόγος. 

 

Τι δείχνει η αμνιοπαρακέντηση;

Ο γιατρός θα σας ζητήσει πιθανόν να κάνετε αμνιοπαρακέντηση εφόσον είστε άνω των 35 ετών και αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη ή αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό χρωμοσωμικών ανωμαλιών από την πλευρά τη δική σας ή του συντρόφου σας. 

Η εξέταση της αμνιοπαρακέντησης δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το έμβρυο:

- Χρωμοσωμικές ανωμαλίες, κυρίως το σύνδρομο Down
- Ανωμαλίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως η δισχιδής ράχη και η ανεγκεφαλία
- Το φύλο του εμβρύου, εφόσον υπάρχει ιστορικό αιμοφιλίας
- Η ηλικία του εμβρύου, για να διαπιστωθεί αν τα πνευμόνια του είναι ώριμα, σε περίπτωση που πρέπει να γεννηθεί πρόωρα
- Η ομάδα αίματος του εμβρύου, σε περίπτωση που απαιτείται ενδομήτρια μετάγγιση αίματος.

Πώς γίνεται

Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται συνήθως μεταξύ της 14ης και της 26ης εβδομάδας, τότε που το έμβρυο περιβάλλεται με αρκετή ποσότητα αμνιακού υγρού. Με τη βοήθεια υπερήχων, ο γιατρός θα εντοπίσει ένα σημείο στο αμνιακό υγρό όπου δεν κινδυνεύει να τραυματίσει το έμβρυο και τον πλακούντα. Έπειτα, μέσω του κοιλιακού σας τοιχώματος, εισάγει μια σύριγγα στον αμνιακό σάκο και εξάγει 10 με 20 χιλιοστόλιτρα υγρού που περιέχει κύτταρα του εμβρύου και άλλα στοιχεία. Τα κύτταρα αυτά στέλνονται για καλλιέργεια. Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης δίνουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του εμβρύου, αλλά θα χρειαστεί να περιμένετε τουλάχιστον δύο εβδομάδες μέχρι να τα πάρετε. Ο κίνδυνος αποβολής μετά την εξέταση είναι 1 προς 200, ενώ το ποσοστό των αποβολών αυξάνεται αν η εξέταση γίνει πριν από τη 14η εβδομάδα.

 

Μην ξεχνάτε πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό και τη μαία σας. 

 

Αν είστε νέος γονιός και αναζητάτε πληροφορίες για την γονικότητα, επισκεφθείτε την διαδικτυακή πλατφόρμα Myparenthood.gr όπου θα βρείτε ομιλίες ειδικών σε θέματα που αφορούν τις νέες οικογένειες. 

 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας