Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-01-18 15:06:58 +0200 Τα μωρά στοιχίζουν σε χρήμα και χρόνο, μάς αλλάζουν οπτική για τη ζωή και μας θέλουν υγιείς για να αντέξουμε το φορτίο του νέου μας ρόλου. Ας δούμε τις βασικές αλήθειες που πρέπει να δεχτούμε πριν γίνουμε γονείς. 5 μεγάλες αλήθειες για τη ζωή με το μωρό και τη γονεϊκότητα

5 μεγάλες αλήθειες για τη ζωή με το μωρό και τη γονεϊκότητα

5 μεγάλες αλήθειες για τη ζωή με το μωρό και τη γονεϊκότητα 470 900
Το ζευγάρι πρέπει να δείξει ευελιξία και αποφασιστικότητα, να αλλάξει τρόπο ζωής για να υποδεχτεί το νέο μέλος της οικογένειας στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Αλλά πρώτα πρέπει να παραδεχτούμε μερικές βασικές αλήθειες για τα μωρά.

1. Τα μωρά δεν προγραμματίζονται. Πολλοί νέοι γονείς είναι εξαιρετικά πολυάσχολοι και ακολουθούν απαιτητικές καριέρες. Αρκετοί πιστεύουν πως το να γίνουν γονείς είναι ένα ακόμα «στοίχημα» στην ούτως ή άλλως υπερφιλόδοξη ατζέντα τους. Όσο για το νέο μέλος της οικογένειας, «θα προσαρμοστεί» στο πρόγραμμά τους και «θα συνηθίσει» στους δικούς τους ρυθμούς, αρκεί να «οργανωθούν» σωστά πριν από τον ερχομό του. Όσοι είμαστε ήδη γονείς μπορούμε να χαμογελάμε με κατανόηση. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Τα μωρά αλλά και τα  μικρά παιδιά απαιτούν πολύ χρόνο, ανατινάζουν το πρόγραμμα και τελικά είμαστε εμείς που προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στους δικούς τους ρυθμούς και να εξοικονομήσουμε ελάχιστο χρόνο για τους εαυτούς μας.

2. Τα μωρά κοστίζουν. Οι περισσότεροι υποψήφιοι γονείς σκέφτονται τα έξοδα των σπουδών του παιδιού που πρόκειται να φέρουν στον κόσμο και προσπαθούν από τώρα να προϋπολογίσουν τι θα χρειαστεί για να του προσφέρουν σπουδές υψηλού επιπέδου. Όταν ονειρεύεσαι, είσαι αθώος, όπως λέει και ένα τραγούδι του Τομ Γουέιτς, όμως τα μωρά κοστίζουν από την πρώτη μέρα της ζωής τους κατά μέσο όρο γύρω στο 15-25% του οικογενειακού εισοδήματος συν βέβαια κάποια αφανή στην αρχή λειτουργικά κόστη όπως είναι η θέρμανση, η αγορά νέου αυτοκινήτου, τα μεταφορικά κτλ. Ο υπολογιστής κόστους θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια πρώτη εικόνα των απαραίτητων εξόδων τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού.

3. Τα μωρά χρειάζονται υγιείς γονείς. Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι κακές συνήθειες που πρέπει να εγκαταλείψουν όσοι αποφασίζουν να γίνουν γονείς. Το κάπνισμα ευθύνεται για τον χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων στους άντρες καθώς επίσης και για τις αποβολές, την βλάβη του πλακούντα, το χαμηλό βάρος του βρέφους, καθώς και τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμβρυϊκής ανωμαλίας. Παιδιά καπνιστών παρουσιάζουν μειωμένη ανάπτυξη και μαθησιακές δυσκολίες στην ηλικία των 5, των 7 και των 11 ετών. Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει και το σπερματοζωάριο, αλλά και το ωάριο πριν από τη σύλληψη αλλά και το έμβρυο καθώς αναπτύσσεται  προκαλώντας διανοητική καθυστέρηση, προβλήματα στην ανάπτυξη και βλάβες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Οι γυναίκες αντέχουν λιγότερο στο αλκοόλ από τους άντρες καθώς το αίμα τους έχει υψηλότερη αναλογία λιπαρών ως προς το νερό και έτσι το οινόπνευμα μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλή πυκνότητα μέσα στο αίμα που είναι η μοναδική πηγή τροφής του μωρού. Αν είσαι ήδη έγκυος ή προγραμματίζεις την εγκυμοσύνη σου, προτίμησε κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών ακόμα και των μαλακών, όπως η μαριχουάνα, επιδρά στηη φυσιολογική ζωή των σπερματοζωαρίων, ενώ τα σκληρά ναρκωτικά όπως η κοκαϊνη, η μορφίνη και η ηρωίνη μπορούν να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες και αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης ιών που προκαλούν μολυσματικές ασθένειες όπως έιναι το AIDS και άλλοι ιοί. Πολλές νεώτερες γυναίκες σκέφτονται επιπόλαια πως κάποια σταρ κατάφερε παρά τις καταχρήσεις να φέρει στον κόσμο ένα υγιές μωρό. Θα πρέπει να απομακρυνθείτε από αυτόν τον τρόπο σκέψης γιατί πραγματικά με τη γέννηση του δικού σας παιδιού ισχύει πάντα το ρητό better safe than sorry και αυτό θα πρέπει να είναι το κριτήριό σας για κάθε απόφαση που το αφορά από τώρα και στο εξής.

4. Με τα μωρά πάντα θα ανησυχείς. Οι μέλλουσες  μαμάδες διαπιστώνουν πόσο ανεπτυγμένο είναι το ένστικτο του κινδύνου από την περίοδο της εγκυμοσύνης, αίσθηση που οξύνεται ακόμα περισσότερο όταν φέρουν στον κόσμο το μωρό τους. Ακόμα και οι σκηνές βίας στις ταινίες τους προκαλούν αποστροφή γιατί όταν στο σώμα σου νιώθεις το σκίρτημα μιας νέας ζωής, το μόνο που θέλεις είναι να την προστατεύσεις από κάθε απειλή, ακόμα και αν είναι φανταστική ή fiction. Διατροφή, τρόπος ζωής, προορισμοί, άνθρωποι, ο,τιδήποτε ανάβει το κόκκινο λαμπάκι του κινδύνου, είτε βρίσκεται μέσα είτε έξω από το σπίτι, ενστικτωδώς απομακρύνεται. Μην νιώθεις άσχημα γι αυτό. Η μητρότητα θα σου μάθει ανάμεσα σε πολλά άλλα να εμπιστεύεσαι απόλυτα το ένστικτό σου.

5. Τα μωρά αλλάζουν εντελώς τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο. Όσοι δεν έχουν παιδιά ακούν με καχυποψία τους γονείς να λένε πόσο άλλαξε τη ζωή τους ο ερχομός του παιδιού και να μην απολογούνται που χάθηκαν από κοινωνικές συναναστροφές και από  παρέες. Πράγματι για κάποιον που δεν έχει ακόμα αποκτήσει παιδιά, οι φιλίες και οι έξοδοι είναι στην καθημερινότητά του τα σημαντικότερα θέματα. Ο ερχομός του παιδιού όμως επαναπροσδιορίζει φιλίες και σχέσεις χρόνων αρχίζοντας (άσπλαχνα) από την ίδια την ερωτική σχέση που το έφερε στη ζωή. Εκτός από τη μεγάλη κρίση που θα φέρει στη σχέση σας ως ζευγάρι, ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια έχετε ήδη περάσει μαζί, με έκπληξη θα δείτε να αλλάζει και τον χάρτη των φίλων σας βάζοντας πρώτους στη λίστα εκείνους που έχουν παιδιά και μάλιστα συνομήλικα, ενώ τους άτεκνους θα κάνετε περισσότερο καιρό να τους ξαναδείτε. Είναι λογικό  να θέλετε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με άλλους γονείς που βρίσκονται στην ίδια φάση με εσάς.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας