Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-03-03 21:19:56 +0200 Η μαγική συνταγή της φύσης που φέρνει τα μωρά στην αγκαλιά μας. Σύλληψη εμβρύου

Σύλληψη εμβρύου

Σύλληψη εμβρύου 470 900
Κατά τη διάρκεια της συνουσίας περίπου 300 εκατομμύρια σπερματοζωάρια εισέρχονται στον κόλπο. Όμως τελικά ένα μόνο διαπερνά την προστατευτική μεμβράνη του ωαρίου και το γονιμοποιεί. Αν είναι αγόρι, κορίτσι ή δίδυμα, έχει ήδη αποφασιστεί....

 

Το θαύμα της ζωής- Σύλληψη εμβρύου
Από την ένωση των δυο αυτών κυττάρων δημιουργείται ένα νέο, ο ζυγωτής, το πρώτο κύτταρο της νέας ζωής μετά τη σύλληψη του εμβρύου. Τη στιγμή ακριβώς της γονιμοποίησης, τα χρωμοσώματα του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου συνδυάζονται καθορίζοντας αυτόματα τα χαρακτηριστικά που θα κληρονομήσει το έμβρυο από τους γονείς του.
Κουβαλώντας το γενετικό υλικό 46 χρωμοσωμάτων (23 από κάθε γονέα) ο ζυγωτής υποδιαιρείται σε νέα κύτταρα. Στην αρχή σε δύο, έπειτα σε τέσσερα, στη συνέχεια σε οχτώ κ.ο.κ. Την τέταρτη μέρα από τη σύλληψη του εμβρύου έχουν δημιουργηθεί 32 κύτταρα, το μορίδιο, που σχηματίζουν δυο ξεχωριστές στοιβάδες γύρω από έναν πυρήνα γεμάτο υγρό. Την εβδομη ημέρα περίπου έχει σχηματιστεί πια μια μπάλα κυττάρων η βλαστοκύστη η οποία φτάνει στο φιλόξενο περιβάλλον της μήτρας, όπου και φωλιάζει.

Δίδυμη κύηση
Υπάρχει περίπτωση ένα ωάριο όταν γονιμοποιηθεί από το σπερματοζωάριο να διαιρεθεί σε δύο όμοια μέρη. Τότε γίνεται σύλληψη όμοιων εμβρύων, δηλαδή διδύμων, του ίδιου φύλου που μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα. Όταν δυο ωάρια γονιμοποιηθούν συγχρόνως από δυο διαφορετικά σπερματοζωάρια τότε προκύπτουν ανόμοια δίδυμα που θα είναι ανεξάρτητα μέσα στη μήτρα, καθένα με τον δικό του πλακούντα.

Αγόρι ή κορίτσι;
Επειδή η σύλληψη του εμβρύου αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία θα πρέπει να γνωρίζετε πως κάθε ωάριο περιέχει ένα μόνο χρωμόσωμα Χ, ενώ το σπερματοζωάριο μπορεί να περιέχει είτε ένα χρωμόσωμα Χ είτε ένα Υ. Από το συνδυασμό των χρωμοσωμάτων θα καθοριστεί το φύλο του εμβρύου. Με το συνδυασμό ΧΧ το φύλο είναι θηλυκό, ενώ με το συνδυασμό ΧΥ αρσενικό. Τα σπερματοζωάρια Υ κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τα Χ, αλλά έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής.
Επομένως αν η σύλληψη έγινε την ημέρα της ωορρηξίας είναι πιθανότερο να «νίκησαν» τα ταχύτερα σπερματοζωάρια και το έμβρυο να είναι αγόρι. Αν η σύλληψη έγινε δυο-τρεις ημέρες αργότερα, τότε είναι πιθανότερο να κέρδισαν τη σκληρή μάχη τα ανθεκτικότερα οπότε το έμβρυο θα είναι κορίτσι. Καθώς όμως είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς με τόση ακρίβεια πότε έγινε η σύλληψη του εμβρύου κάθε θεωρία και κάθε πρόβλεψη παραμένει στη σφαίρα των υποθέσεων μέχρι να απεικονιστεί το φύλο του εμβρύου στο υπερηχογράφημα.

Δίκαια λοιπόν κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τη σύλληψη του εμβρύου ως ένα «θαύμα της ζωής». Πολύπλοκοι μηχανισμοί σύλληψης και.. μοναδικά φαινόμενα «παιρνουν μέρος» για τη δημιουργία ίσως του τελειότερου πλάσματος. Του μωρού σας!

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας