Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-06-22 10:26:40 +0300 Όταν φερόμαστε με σεβασμό στο σώμα μας, ειδικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης, αυτό ανταποδίδει. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την προσωπική φροντίδα στην εγκυμοσύνη

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την προσωπική φροντίδα στην εγκυμοσύνη

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την προσωπική φροντίδα στην εγκυμοσύνη 470 900
Ισορροπημένο διαιτολόγιο, τακτική άσκηση, ανάπαυση και θετική ψυχολογία.

Οι υγιεινές αυτές συνήθειες επιδρούν ευεργετικά στην εγκυμοσύνη και στο έμβρυο. Θα μας κάνουν να νιώσουμε πιο δυνατές, καθώς επηρεάζουμε την ίδια την εγκυμοσύνη μας με θετικό τρόπο. Επίσης, θα χαρίσουμε στο σώμα μας το πλεόνασμα της φυσικής δύναμης που χρειάζεται για τον τοκετό και την ευελιξία να ανακτήσει γρηγορότερα τη φόρμα που είχε πριν από την εγκυμοσύνη. 

Πέρα από το επιπλέον βάρος και την προτεταμένη κοιλιά, που είναι τα εμφανή σημάδια της κυοφορίας, η εγκυμοσύνη θα επηρεάσει με ποικίλους τρόπους τους μαστούς, το δέρμα, το μαλλιά και τα ούλα μας. Η προσωπική φροντίδα μας οφείλει λοιπόν να γίνει αναπόσπαστο μέρος των καθημερινών μας συνηθειών. Πιθανόν όμως να χρειαστεί να την προσαρμόσουμε στις αλλαγές που υπαγορεύει η νέα ορμονική μας κατάσταση.

Το στήθος
Καθώς οι αδένες των μαστών διογκώνονται σημαντικά προετοιμάζοντάς τους για το θηλασμό, ένα ελαστικό, βαμβακερό σουτιέν είναι απολύτως απαραίτητο για να συγκρατεί το επιπλέον βάρος τους και για να αποφευχθεί η χαλάρωση των ιστών.
Οι απλές ασκήσεις για τη σύσφιγξη του στήθους είναι ευεργετικές και θα πρέπει να τις επαναλαμβάνουμε καθημερινά.
Αν οι μαστοί μας εκκρίνουν πρωτόγαλα, θα πρέπει να καθαρίζουμε την "κρούστα" που σχηματίζεται στις θηλές με χλιαρό νερό.
Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιούμε καθημερινά μια ενυδατική κρέμα που θα συστήσει ο γιατρός για να διατηρείται το δέρμα στην περιοχή ελαστικό.
Αν οι θηλές είναι επίπεδες ή εισέχουσες, κάτι που θα διαπιστώσει αμέσως ο γιατρός, μπορούμε να τις προετοιμάσουμε για το θηλασμό με το να τις τραβάμε ελαφρά με το δείκτη και τον αντίχειρα και να τις στρίβουμε, κατά διαστήματα.
Επίσης, στο τελευταίο τρίμηνο, τα επιθέματα θηλασμού θα τις βοηθήσουν να προβάλουν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σαπουνίζουμε τις θηλές, για να μην αλλοιώσουμε τη φυσική τους λιπαρότητα που τις προστατεύει από τις μολύνσεις.

Το δέρμα
Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνουν το δέρμα μας πιο λαμπερό και ελαστικό, αλλά ενδεχομένως να έχουν και το αντίθετο αποτέλεσμα.
Δεν είναι διόλου απίθανο το δέρμα μας να παρουσιάσει ακμή, λιπαρότητα και στίγματα ή υπερβολική ξηρότητα.
Ανάλογα με την υφή που θα αποκτήσει η επιδερμίδα μας, θα πρέπει να αποκτήσουμε τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης προσώπου.
Για την υπερβολική λιπαρότητα μπορούμε να χρησιμοποιούμε στυπτική λοσιόν και να αποφεύγουμε τα καλλυντικά που περιέχουν έλαια. Αν έχουμε ξηρό δέρμα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε σαπούνι γιατί αφαιρεί τη φυσική λιπαρότητα της επιδερμίδας. Τα έλαια για το μπάνιο θα διατηρήσουν το δέρμα μας ελαστικό, αλλά δεν πρέπει να παραμένουμε στο νερό για πολύ ώρα για να μην αφυδατωθεί. Ο γιατρός θα μας συστήσει να διακόψουμε οπωσδήποτε τα χάπια για την ακμή γιατί είναι βλαβερά για το έμβρυο. Προτού επιλέξουμε κάποιο προϊόν ομορφιάς ή περιποίησης προσώπου, είναι προτιμότερο να συμβουλευτούμε το δερματολόγο μας. Η επιδερμίδα μας θα ανακτήσει την πρότερη υφή της, λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Οι ραγάδες
Η υψηλή στάθμη των ορμονών διαταράσσει την πρωτεϊνική ισορροπία του δέρματος και το κάνει λεπτότερο απ' ό,τι συνήθως. Σε συνδυασμό με την αύξηση του βάρους, που επιβάλλει ένα "τέντωμα" στο δέρμα και λόγω της ρήξης των ιστών του δέρματος, δημιουργούνται οι ραβδώσεις, που εμφανίζονται στο 90% των εγκύων. Οι ραβδώσεις δεν έχουν τόσο σχέση με το μέγεθος της κοιλιάς όσο με την περιεκτικότητα που έχει το δέρμα σε κολλαγόνο. Για την πρόληψή τους, πρέπει να παίρνουμε βάρος σταδιακά και να ενυδατώνουμε την κοιλιά μας με κρέμα πλούσια σε βιταμίνη Ε που διατηρεί το δέρμα ελαστικό. Τα συμπληρώματα της βιταμίνης Ε βελτιώνουν επίσης την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Οι ραβδώσεις, αν είναι πρόσφατες, έχουν χρώμα μελανό και αν είναι παλιές λευκωπό. Η αιτιολογία τους έχει σχέση με ορμονικά αίτια. Δεν εξαφανίζονται τελείως.

Η μάσκα της εγκυμοσύνης
Το πλεόνασμα των οιστρογόνων αυξάνει την παραγωγή της μελανίνης στο σώμα με αποτέλεσμα οι φακίδες, οι κρεατοελιές και τα σημάδια, που ενδεχομένως έχουμε εκ γενετής, να γίνουν ακόμα πιο έντονα. Πιθανόν να σκουρύνουν κάποια σημεία στο πρόσωπό μας, στο μέτωπο, στη ράχη της μύτης, στο στόμα και στο πιγούνι. Είναι το λεγόμενο μητρικό χλόασμα ή μάσκα εγκυμοσύνης, που υποχωρεί μετά τον τοκετό. Μπορούμε να καλύψουμε τα σημεία αυτά με ειδικά μεϊκάπ. Kατά μήκος της κοιλιάς μας, από τον αφαλό ως το εφηβαίο, θα εμφανιστεί μια σκούρα γραμμή, η μέλαινα γραμμή, η οποία σβήνει σταδιακά μετά τη γέννα. Η έλλειψη φολικού οξέος εντείνει την εμφάνιση μελάχρωσης. Καλό είναι λοιπόν να εμπλουτίσουμε το διαιτολόγιό μας με τροφές που περιέχουν αυτή τη βιταμίνη. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και να χρησιμοποιούμε πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Αραχνοειδή αγγεία
Είναι μικροσκοπικά λεπτά αγγεία στο δέρμα μας, σαν ιστοί αράχνης, που διαστέλλονται από τη δράση των οιστρογόνων ή σπάνε από την υπερβολική πίεση που ασκεί το αίμα στα τριχοφόρα αγγεία. Εμφανίζονται συνήθως στα μάγουλα και υποχωρούν μετά την εγκυμοσύνη. Για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισής τους, πρέπει να προστατεύουμε το πρόσωπό μας από το υπερβολικό κρύο και την έντονη ζέστη.

Τα μαλλιά
Τα μαλλιά έχουν ένα φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης και πτώσης. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα μαλλιά παύουν να πέφτουν και θα διαπιστώσουμε ότι γίνονται πιο πλούσια και λαμπερά. Λίγους μήνες μετά τον τοκετό, οπότε η φάση της πτώσης επανενεργοποιείται, θα υπάρχει πολύ έντονη τριχόπτωση. Είναι τα μαλλιά που θα χάναμε φυσιολογικά στους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης μας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι θα χάσουμε όλα τα μαλλιά μας. Το τριχωτό της κεφαλής σας σύντομα θα ξαναβρεί τους φυσιολογικούς ρυθμούς ανάπτυξής του.
Σε ό,τι αφορά τις βαφές για τα μαλλιά, παρότι δεν έχει αποδειχτεί ότι βλάπτουν το έμβρυο, θα ήταν προτιμότερο να τις αποφεύγουμε κατά το πρώτο τρίμηνο. Αν μετά από αυτό το διάστημα θέλουμε να βάψουμε τα μαλλιά μας, πρέπει πάντα να φοράτε γάντια και ο χώρος να αερίζεται καλά για να μην εκτιθέμεθα παρατεταμένα σε χημικές ή τοξικές ουσίες.

Τα ούλα
Η υψηλή στάθμη της προγεστερόνης μαλακώνει τα ούλα με αποτέλεσμα να ματώνουν πιο εύκολα και να είναι πιο επιρρεπή στις μολύνσεις. Πρέπει να λοιπόν να φροντίζουμε εντατικά τη στοματική υγιεινή μας με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και με το οδοντικό νήμα και να συνεχίζουμε τις τακτικές επισκέψεις μας στον οδοντίατρο για έλεγχο και καθαρισμό. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε τα ζαχαρωτά και τα γλυκίσματα.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας