Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 10:31:40 +0200 Δεν θέλει ούτε να ακούσει για μωρό; H ψυχολόγος Λίζα Βάρβογλη συμβουλεύει. Όταν εκείνος δεν θέλει παιδί

Όταν εκείνος δεν θέλει παιδί

Όταν εκείνος δεν θέλει παιδί 470 900
Άρθρο από Δρ. Λίζα Βάρβογλη
Εσύ ονειρεύεσαι μωρά, μπιμπερό, αρκουδάκια, πιπίλες μόνο. Εκείνος δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται. Πριν εγκαταλείψεις το όνειρό σου (ή τον σύντροφό σου), δες τι προτείνει η ψυχολόγος. Αναρωτήσου αν αντέχει η σχέση τον απόγονο και κάνε μια...

Αντέχει η σχέση μας; 


Είναι βασική προϋπόθεση να υπάρχει μεταξύ σας μια στέρεη σχέση. Ίσως η άρνησή του να προκύπτει από το γεγονός πως η σχέση σας δεν του εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια. Θα χρειαστεί πρώτα να βελτιώσετε το επίπεδο της μεταξύ σας επικοινωνίας και να θέσετε πιο γερές βάσεις πριν να δημιουργήσετε οικογένεια.  


Ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση


Συζήτησε μαζί του για τους φόβους του, τι είναι αυτό που τον αποθαρρύνει γύρω από την ιδέα της πατρότητας. Μέσα από την κουβέντα και με την δική σου ήπια συνδρομή, είναι πολύ πιθανό να δει πιο καθαρά τα ζητήματα που τον απασχολούν και να διαπιστώσει ότι τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο τα φαντάζεται. Στη συζήτηση κρατάμε χαμηλούς τόνους.
-Αναφέρουμε τα επιχειρήματά μας ξεκινώντας από το απλούστερο και σημαντικότερο απ΄όλα: την επιθυμία μας.
-Ακούμε με προσοχή τα δικά του επιχειρήματα.
-Αποφεύγουμε τους διαπληκτισμούς και τις εντάσεις που δεν βοηθούν το διάλογο και τη συνεννόηση μεταξύ μας
-Θέλει και χιούμορ. Όπως σε όλες τις έντονες διαφωνίες έτσι και σε αυτή την περίπτωση η χαλαρή, εύθυμη διάθεση θα σας βοηθήσει να δείτε το ζήτημα της τεκνοποίησης όπως του αξίζει: με γέλιο!

Το άγχος για τα οικονομικά


Ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι άνδρες δηλώνουν πως «δεν θέλουν να κάνουν μωρό» ή ένα ακόμα μωρό είναι η ανασφάλειά τους σε σχέση με τα οικονομικά. Συζητήστε ανοιχτά το θέμα αν αυτό τον προβληματίζει. Βάλτε κοινούς στόχους στη βελτίωση των οικονομικών σας. Είναι σημαντικό να καταλάβει εκείνος πως δεν χρειάζεται να έχει τακτοποιήσει τα οικονομικά της επόμενης 20ετίας για να κάνετε μωρό αλλά και να τον καθησυχάσεις πως δεν θα τρέξει μόνος του σε αυτόν τον αγώνα. 


Θέλει το χρόνο του; 


Ας τον έχει. Είναι προτιμότερο να περιμένεις μέχρι η ιδέα να ωριμάσει μέσα του ώστε όταν έρθει το μωρό να είναι αποφασισμένος και όσο το δυνατόν πιο έτοιμος. Αν πιέσεις να γίνει οπωσδήποτε τώρα, η σχέση σας είναι πιθανό να κλονιστεί στο μέλλον. 
-Η επικοινωνία με έναν ψυχολόγο ίσως βοηθήσει την κατάσταση. Η συζήτηση μαζί του θα τον κάνει να δει τους φόβους του στις πραγματικές τους διαστάσεις.


Μαρτυρία


«Ο άνδρας μου δεν ήθελε μωρό. Ήμασταν τρία χρόνια παντρεμένοι, ήμουν ήδη 35 χρονών και, όσο περνούσε ο καιρός, ένιωθα ότι αν δεν έκανα παιδί άμεσα, δεν θα είχα άλλη ευκαιρία. Στην αρχή ήμουν πολύ επιθετική μαζί του. Αντιδρούσα, δεν του μιλούσα, του έκανα σκηνές μπροστά σε φίλους μας με παιδιά, μέχρι που άρχισα να τον απειλώ ότι θα τον χωρίσω και θα κάνω παιδί με άλλον. Στην πραγματικότητα δεν το εννοούσα, απλώς ήθελα να τον ταρακουνήσω. Σύντομα κατάλαβα ότι αυτή η τακτική, όχι μόνο δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και ότι εκτός από το παιδί, κινδύνευα να χάσω και τον άνδρα μου. Μετά από πολλή σκέψη αποφάσισα ότι για μένα η σχέση μου με τον άνδρα μου είχε μεγαλύτερη σημασία από ότι η τεκνοποίηση. Μίλησα μαζί του και του εξήγησα το εξής: Θέλω παιδί, πάντα θα θέλω, αλλά για μένα εσύ είσαι πιο σημαντικός από οτιδήποτε άλλο. Η κατάσταση άλλαξε ριζικά από τότε. Ήρθαμε πιο κοντά, αρχίσαμε να συζητάμε, να περνάμε ξανά όμορφα μαζί, να αγαπιόμαστε από την αρχή. Το μωρό δεν άργησε να έρθει. Τελικά νομίζω ότι το λάθος ήταν δικό μου. Είχα τέτοια εμμονή να κάνω παιδί που όχι μόνο τον είχα αγχώσει, αλλά τον είχα παραμελήσει εντελώς. Όπως μου εξήγησε αργότερα, φερόμουν σαν εκείνος να ήταν το μέσο για τον στόχο μου και ότι η επιθυμία μου για παιδί δεν πήγαζε από την αγάπη μου για εκείνον, όπως θα προτιμούσε ο ίδιος. Η κόρη μας είναι 2 ετών και ήδη συζητάμε για το δεύτερο παιδί».

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας