Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-02-09 14:22:50 +0200 Οδηγός ύπνου για όνειρα...γλυκά! Ας δούμε πως μπορεί να γίνει ο ύπνος εύκολη υπόθεση για όλη την οικογένεια. Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για τον ύπνο του μωρού

Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για τον ύπνο του μωρού

Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για τον ύπνο του μωρού 470 900
Άρθρο από Α' Παιδιατρική Πανεπιστημίου Αθηνών
Οδηγός ύπνου για όνειρα...γλυκά! Ας δούμε πως μπορεί να γίνει ο ύπνος εύκολη υπόθεση για όλη την οικογένεια.

Το σταθερό ωράριο στον ύπνο του μωρού δίνει στους γονείς τον απαραίτητο χρόνο να ηρεμήσουν, να χαλαρώσουν και να περιποιηθούν τον εαυτό τους. Ας δούμε πως μπορεί να γίνει ο ύπνος εύκολη υπόθεση για όλη την οικογένεια.

Πόσο πρέπει να κοιμάται το μωρό;
Ο ύπνος, σε αντίθεση με ό,τι πίστευαν παλαιότερα, δεν «θρέφει» τα παιδιά. Είναι μύθος αυτό που συνηθίζεται να λέγεται ότι ο πολύωρος ύπνος του μωρού είναι ένδειξη φυσιολογικής ανάπτυξης, ενώ ο ολιγόωρος δηλώνει κάποιο πρόβλημα. Επομένως δεν χρειάζεται να μετράτε τις ώρες που κοιμάται το μωρό. Κοιμάται όσο χρειάζεται.

Ύπνος μωρού: Νεογέννητο 0 - 3 μηνών
Τα νεογέννητα κοιμούνται πολλές ώρες την ημέρα και συνήθως παρουσιάζουν τις ενοχλήσεις από τους κολικούς που τα κρατούν ξύπνια προς το απόγευμα. Τη νύχτα βέβαια ξυπνούν για να φάνε γιατί η ποσότητα του γεύματος δεν είναι αρκετή για να τα κρατήσει πολλές ώρες. Έτσι, τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους τα περισσότερα μωρά ξυπνούν 1-2 φορές στη διάρκεια της νύχτας γιατί θέλουν γάλα. Για τα μωρά που θηλάζουν αυτό το διάστημα συνήθως είναι μεγαλύτερο γιατί το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο από το γάλα σε σκόνη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που ξυπνάει πρέπει να το ταϊζουμε. Ένα μωρό μπορεί να ξυπνήσει και επειδή διψάει, πονάει ή λερώθηκε η πάνα του, ή ακόμα επειδή πιάστηκε στην ίδια θέση ή το ενοχλεί κάτι όπως μια απλή φαγούρα την οποία όμως δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει από μόνο του.

Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να κοιμούνται 6-8 ώρες τη νύχτα χωρίς διακοπή από τους τρεις μήνες ή όταν φτάσουν το βάρος των 6 κιλών. Αυτό βέβαια δεν είναι κανόνας: η παλινδρόμηση, η οδοντοφυία ή κάποιο μεταβατικό στάδιο στην ανάπτυξη  όπως όταν καθίσει ή σταθεί όρθιο μπορεί να προκαλέσουν νέο γύρο νυχτερινής βάρδιας.

Ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα
Το νεογέννητο δεν ξεχωρίζει τη διαφορά ημέρας και νύχτας. Η μητέρα είναι εκείνη που θα το βοηθήσει να αντιληφθεί τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων κάθε φάσης του 24ώρου και να προσαρμοστεί στις συνήθειες του σπιτιού.
Την ημέρα
-Το δωμάτιο του μωρού πρέπει να είναι φωτεινό με ανοιχτές τις κουρτίνες ακόμα και όταν το μωρό κοιμάται. Όταν είναι ξύπνιο, μίλα του, βάλε μουσική και βάλτο σε σημείο όπου βλέπει και ακούει όλες τις δραστηριότητες του σπιτιού.
Τη νύχτα
-Άφησε αναμμένο μόνο ένα φως νύχτας στο δωμάτιό του. Μίλα του ψιθυριστά και άφησέ το να νιώσει την ησυχία του σπιτιού αυτές τις ώρες που όλοι κοιμούνται.

Μπρούμυτα ή ανάσκελα;
Παλαιότερα η άποψη των παιδιάτρων ήταν πως τα μωρά πρέπει να κοιμούνται μπρούμυτα, προς αποφυγή πνιγμού από αναρρόφηση σε περίπτωση εμετού. Η ίδια άποψη υποστήριζε πως η θέση αυτή βοηθάει τον αυχένα να δυναμώσει και έτσι τα μωρά στήριζαν πιο γρήγορα το κεφάλι τους.


Σήμερα η άποψη που επικρατεί είναι πως τα μωρά πρέπει να τα βάζουμε να κοιμηθούν ανάσκελα (εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος να μην γίνει αυτό) γιατί έτσι κινδυνεύουν λιγότερο από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS). Έχει άλλωστε αποδειχθεί πως από ένστικτο αυτοσυντήρησης το μωρό που κοιμάται ανάσκελα γυρίζει το κεφάλι του στο πλάι ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο αναρρόφησης. Επίσης όταν ξυπνάει, η ύπτια θέση του δίνει μεγαλύτερη ελευθερία να παρατηρήσει και αργότερα να παίξει με τα παιχνίδια που έχει κρεμασμένα στην κούνια του. Έτσι μπορεί να σου κάνει την μεγάλη έκπληξη: πας να δεις τι κάνει και το βρίσκεις να κάθεται ξύπνιο και χαρούμενο στην κούνια του! Μπρούμυτα κινδυνεύει να εγκλωβιστεί το πρόσωπό του μέσα στο πάπλωμα και να δυσκολευτεί να αναπνεύσει. Για τον ίδιο λόγο δεν βάζουμε ποτέ το μωρό να κοιμηθεί πάνω σε παπλώματα ή μαξιλάρια αλλά σε επίπεδη επιφάνεια σκεπασμένη με σεντόνι. Στο καλάθι, στο λίκνο, στο ριλάξ ή στο καθισματάκι μεταφοράς (μπορεί να είναι το ίδιο το καθισματάκι αυτοκινήτου) αν θέλουμε να το έχουμε κοντά μας.

 

Απαλά φωτάκια λαμπυρίζουν στο δωμάτιό του. Πολύχρωμο περιστρεφόμενο με ήχο, κρεμαστά ζωάκια και κρίκο για να συνδέεται στο καροτσάκι του. Η καλύτερη παρέα, παντού! Εσείς ποιο θα διαλέγατε; 

 

Ύπνος μωρού: 3-6 μηνών
Στο δωμάτιό του ή στο δικό μας;
Για τους πρώτους τρεις μήνες οι περισσότερες μαμάδες προτιμούν να έχουν τα μωρά δίπλα τους για να μην χρειάζεται να τρέχουν με τον παραμικρό θόρυβο για να ελέγξουν αν είναι εντάξει. Όσες θηλάζουν βρίσκουν εξαιρετικά εύκολα τα μεταμεσονύχτια ταϊσματα παίρνοντας το μωρό στο κρεβάτι τους και συνεχίζοντας τον ύπνο ενώ αυτό θηλάζει. Αυτή η πρακτική λύση βρίσκει απόλυτα σύμφωνες τις μαίες.
Τον τρίτο μήνα πάντως είναι μια καλή περίοδος για να μεταφερθεί το μωρό στο δικό του δωμάτιο. Η ησυχία θα βελτιώσει τον ύπνο του (έχει φασαρία όταν κοιμάσαι με άλλους δυο στο ίδιο δωμάτιο!) και ίσως το βοηθήσει να κοιμάται περισσότερες ώρες στη διάρκεια της νύχτας. Από τον τρίτο μήνα είναι καλό να ξεκινήσεις τη διαδικασία του ύπνου.

Ύπνος μωρού: 6-12 μηνών
Σε αυτή τη φάση της ανάπτυξης τα περισσότερα μωρά έχουν σταθερό πρόγραμμα ύπνου το βράδυ (9-12 ώρες) ενώ κοιμούνται και 1-2 φορές μέσα στην ημέρα για 1-2 ώρες κάθε φορά. Από τη φάση αυτή που το μωρό αρχίζει να μπουσουλάει και να κινείται ανεξάρτητα συνήθως κουράζεται και πέφτει για ύπνο αδιαμαρτύρητα το βράδυ. Αυτό βέβαια ισχύει σε «καιρό ειρήνης». Από τώρα και στο εξής θα υπάρχουν βράδια που ο ύπνος του μωρού διακόπτεται για διάφορους λόγους.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας