Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-05-18 11:06:32 +0300 Ο πυρετός είναι η αντίδραση του οργανισμού στην είσοδο ενός ιού ή βακτηρίου. Βασικές οδηγίες για τον υψηλό πυρετό στο μωρό σας

Βασικές οδηγίες για τον υψηλό πυρετό στο μωρό σας

Βασικές οδηγίες για τον υψηλό πυρετό στο μωρό σας 470 900
Ο πυρετός είναι η αντίδραση του οργανισμού στην είσοδο ενός ιού ή βακτηρίου.

Όταν το παιδί μας έχει λίγο πυρετό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί πολύ απλά ο οργανισμός του καταπολεμά την λοίμωξη, εκτός αν υπάρχει πιθανότητα Covid-19 που για να το σιγουρέψουμε θα πρέπει να προβούμε στο αντίστοιχο τεστ και να λάβουμε οδηγίες μόνο από οικογενειακό ιατρό μας.

Τι συμβαίνει όμως και τον πυρετό; Συγκεντρώσαμε για εσάς γενικές οδηγίες για να αντιδράσετε και να περιγράψετε την κατάσταση του μωρού σας με τον πιο σωστό τρόπο!

Ο πυρετός διεγείρει ορισμένους αμυντικούς μηχανισμούς -όπως τα λευκά αιμοσφαίρια- τα οποία με τη σειρά τους καταστρέφουν τα μικρόβια που έχουν εγκατασταθεί στο σώμα. Εν τούτοις, γνωστές λοιμώξεις όπως λαρυγγίτιδα, πνευμονία, ωτίτιδα και γρίπη συνοδεύονται από υψηλό πυρετό. 

Εμπύρετοι Σπασμοί
O πυρετός μπορεί να προκαλέσει σπασμούς σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών. Οι σπασμοί αυτοί ονομάζονται «εμπύρετοι σπασμοί». Οι εμπύρετοι σπασμοί εμφανίζονται τις πρώτες ώρες της ασθένειας. Το παιδί δείχνει στην αρχή λίγο παράξενο, γίνεται δύσκαμπτο, κάνει συσπάσεις και «γυρνάνε» τα μάτια του. Ένα τέτοιο επεισόδιο διαρκεί περίπου 3 με 4 λεπτά, υπάρχει περίπτωση όμως να διαρκέσει και μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Αν και οι εμπύρετοι σπασμοί είναι ακίνδυνοι, θα πρέπει να ενημερώσουμε αμέσως τον παιδίατρό μας.

Πώς αντιμετωπίζουμε τους εμπύρετους σπασμούς
Ένας από τους κινδύνους του εμπύρετου σπασμού είναι να τραυματιστεί το παιδί μας γι αυτό πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα με τους παρακάτω τρόπους:
1. Τοποθετούμε το παιδί στο πάτωμα, μακριά από αιχμηρά ή σκληρά αντικείμενα.
2. Στρίβουμε το κεφάλι του στο πλάι για να μην καταπιεί τα σάλια του.
3. Πρέπει να καλέσουμε αμέσως τον γιατρό ειδικά αν οι σπασμοί διαρκούν πάνω από 4 λεπτά.
Κίνδυνος να καταπιεί την γλώσσα του δεν υπάρχει.

Ποιο είναι το κατάλληλο θερμόμετρο;
Το θερμόμετρο υπάρχει σε διάφορα είδη, το θερμόμετρο υδραργύρου, το ψηφιακό θερμόμετρο και το θερμόμετρο αυτιού.

Το θερμόμετρο υδραργύρου
Τα θερμόμετρα υδραργύρου έχουν αποσυρθεί εξαιτίας της τοξικότητας του υδραργύρου. Αν έχετε στο σπίτι ακόμα θερμόμετρα υδραργύρου επιστρέψτε τα στο φαρμακείο της περιοχής σας και προμηθευτείτε κάποιο από τα σύγχρονα θερμόμετρα που θα σας προτείνουν.

Το ψηφιακό θερμόμετρο
Το ψηφιακό θερμόμετρο διαβάζεται εύκολα και εκπέμπει έναν χαρακτηριστικό ήχο όταν είναι έτοιμο. Το μειονέκτημά του είναι ότι λειτουργεί με μπαταρίες με αποτέλεσμα να  χάνει την αξιοπιστία του όταν αρχίζουν να πέφτουν.

Πως το χρησιμοποιούμε:
Καθαρίζουμε το θερμόμετρο με χλιαρό νερό και σαπούνι ή οινόπνευμα. Ανάβουμε το διακόπτη και  το τοποθετούμε τον αισθητήρα κάτω από την γλώσσα. Κρατάμε το θερμόμετρο σε αυτή την θέση για περίπου ένα λεπτό μέχρι να ακουστεί ο χαρακτηριστικός ήχος. Το ψηφιακό θερμόμετρο χρησιμοποιείται και για να πάρουμε την θερμοκρασία από το όρθρο και από την μασχάλη. 

Το θερμόμετρο αυτιού
Το θερμόμετρο αυτιού έχει ταχύτατη θερμομέτρηση και είναι κατάλληλο για ανήσυχα παιδιά μιας και η χρήση του είναι εύκολη. Τα μειονεκτήματά του είναι ότι για να δώσει ακριβή ένδειξη χρειάζεται σωστή τοποθέτηση μέσα στον ακουστικό πόρο, λειτουργεί με μπαταρία και το κόστος του είναι σχετικά υψηλό.

Πώς αντιμετωπίζω τον πυρετό;
Όταν η θερμοκρασία του παιδιού είναι μικρότερη από 38,3 βαθμούς Κελσίου τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή ανάγκη να καλέσουμε το γιατρό. Στην περίπτωση αυτή χορηγούμε στο παιδί κάποιο αντιπυρετικό και συνδυάζουμε την θεραπευτική αγωγή με κάποια ψυχρά επιθέματα, βρεγμένες πετσέτες ή σφουγγάρι. 

Αν ο πυρετός προκαλεί δυσφορία στο παιδί, είναι υψηλότερος των 40 βαθμών Κελσίου, υπάρχει ιστορικό εμπύρετων σπασμών και/ή το παιδί κάνει συνέχεια εμετό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκρατήσει τα φάρμακα, κάνουμε τα παρακάτω:
-Βάζουμε το παιδί σε μπανιέρα με νερό θερμοκρασίας 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.
-Διατηρούμε την θερμοκρασία του δωματίου δροσερή και δεν το ντύνουμε με πολλά ρούχα.
-Παροτρύνουμε το παιδί να πίνει άφθονο νερό.
-Δεν του δίνουμε να τρώει τροφές λιπαρές ή δύσπεπτες.
-Σε περίπτωση που ο πυρετός διαρκεί παραπάνω από 24 ώρες πρέπει να καλέσουμε τον παιδίατρό μας. Θα πρέπει επίσης να απευθυνθούμε στον παιδίατρό μας όταν, εκτός του πυρετού, το παιδί μας παρουσιάσει και άλλα συμπτώματα όπως πόνο στο αυτί, πονόλαιμο ή βήχα.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας