Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-11-14 15:40:13 +0200 Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτών Αθήνας μάς μιλούν για τις ενδείξεις του πρόωρου τοκετού και τους παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανιστεί η επιπλοκή. Τα κυριότερα σημάδια έναρξης του πρόωρου τοκετού.

Τα κυριότερα σημάδια έναρξης του πρόωρου τοκετού.

 Τα κυριότερα σημάδια έναρξης του πρόωρου τοκετού. 470 900
Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτών Αθήνας μάς μιλούν για τις ενδείξεις του πρόωρου τοκετού και τους παράγοντες που αυξάνουν τις π

-Πρόωρος ονομάζεται ο τοκετός που συμβαίνει πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
-Πέντε περίπου στους εκατό τοκετούς είναι πρόωροι.
-Αν το έμβρυο γεννηθεί μεταξύ της 34ης και της 37ης εβδομάδας θα είναι απολύτως υγιές και δεν θα χρειαστεί μεταγεννητική φροντίδα εφόσον βέβαια δεν συντρέχουν άλλα προβλήματα.
-Αν, όμως, γεννηθεί νωρίτερα από την 34η εβδομάδα είναι ακόμα ανώριμο και θα χρειαστεί να παραμείνει σε μονάδα εντατικής νοσηλείας.

Σημάδια έναρξης

Τα σημάδια έναρξης του πρόωρου τοκετού είναι συνήθως ίδια με τον φυσιολογικό τοκετό. Αν όμως το έμβρυο γεννηθεί πολύ νωρίς (24 με 28 εβδομάδων), το πιθανότερο είναι να μην γίνουν κανονικές συσπάσεις της μήτρας, αλλά η έγκυος να νιώσει πόνους χαμηλά στη μέση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ειδοποιήσουμε αμέσως το γιατρό. Για να βοηθήσουν τα πνευμόνια του εμβρύου να ωριμάσουν γρηγορότερα, πιθανόν οι γιατροί να χορηγήσουν ειδικά φάρμακα (κορτιζόνη) 24 με 48 ώρες πριν από τον επικείμενο τοκετό. Αυτά θα φτάσουν μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και θα βοηθήσουν τα πνευμόνια του να αναπτυχθούν ταχύτερα. Τα φάρμακα αυτά είναι απολύτως ασφαλή, τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Όταν γίνει η έναρξη του πρόωρου τοκετού, οι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να τον αναστείλουν. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει ρήξη των εμβρυϊκών υμένων, όμως, θα φροντίσουν να παρατείνουν όσο είναι δυνατόν την παραμονή του εμβρύου στη μήτρα, γιατί ακόμα και μία ημέρα παραπάνω είναι πολύτιμη για την ανάπτυξή του, κυρίως για το αναπνευστικό του σύστημα. Αν η ρήξη των υμένων είναι αυτόματη, τότε ο τοκετός θα πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Ο τοκετός σε αυτήν την περίπτωση διαρκεί λιγότερη ώρα, γιατί το έμβρυο είναι μικρότερο και δεν συνεπάγεται κανένα κίνδυνο για τη μητέρα εφόσον προκληθεί φυσιολογικά. Ένα νεογνό που έχει γεννηθεί πολύ πρόωρα περιθάλπεται για κάποιο διάστημα σε ειδικές μονάδες μέχρι να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του. Παραμένει εκεί μέχρι να είναι ικανό να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του, να αναπνέει χωρίς τεχνική υποστήριξη και να τρέφεται από τη θηλή ή με το θήλαστρο. Όταν πια το βάρος του ξεπεράσει τα 1.800 γραμμάρια, οι γονείς μπορούν να πάρουν στο σπίτι το νέο μέλος της οικογένειάς τους.

Πότε αυξάνονται οι πιθανότητες

Οι πιθανότητες για έναν πρόωρο τοκετό αυξάνονται στις εξής περιπτώσεις:
• σε δίδυμη ή πολλαπλή κύηση  
• όταν η μητέρα έχει ανεπάρκεια τραχήλου ή
• έχει υψηλή πίεση ή
• πάσχει από λοίμωξη που προκαλεί υψηλό πυρετό ή
• πάσχει από διαβήτη ή
• πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια ή
• καπνίζει ή πίνει αλκοόλ ενώ κυοφορεί ή
• έχει ιστορικό αποβολών

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας