Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-03-08 15:49:08 +0200 H επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει αρνητικά την επιτυχία του μητρικού θηλασμού. Η σχέσης επιλόχειας κατάθλιψης και θηλασμού

Η σχέσης επιλόχειας κατάθλιψης και θηλασμού

Η σχέσης επιλόχειας κατάθλιψης και θηλασμού 470 900
Άρθρο από Στέλιος Παπαβέντσης
H επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει αρνητικά την επιτυχία του μητρικού θηλασμού.

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια συχνή κατάσταση μετά τον τοκετό που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο παιδί, στη μητέρα και στην μεταξύ τους σχέση.
Μια πρώτη εκτίμηση της ύπαρξης και της έντασης της κατάθλιψης της μητέρας μετά την γέννηση του παιδιού γίνεται με την κλίμακα του Εδιμβούργου, μια σειρά απλών ερωτήσεων που η μητέρα μπορεί να απαντήσει και να βαθμολογήσει συγκεντρώνοντας ένα τελικό σκορ, το οποίο προβλέπει την ύπαρξη και την ένταση της κατάθλιψης. Πολλές πρόσφατες έρευνες έχουν συσχετίσει τον μη θηλασμό και την επιλόχεια κατάθλιψη αμφίδρομα, δηλαδή μητέρες που δεν θηλάζουν έχουν αυξημένες πιθανότητες για επιλόχεια κατάθλιψη, μητέρες που θηλάζουν αποτελεσματικά και επιτυχώς έχουν λιγότερες πιθανότητες, αλλά και μητέρες με συμπτώματα κατάθλιψης τείνουν να αποτυγχάνουν περισσότερο στον θηλασμό, να θηλάζουν λιγότερο αποκλειστικά και για λιγότερο χρονικό διάστημα.
Έρευνα από την Ιταλία φαίνεται να ενισχύει τα παραπάνω ευρήματα. Δημοσιεύθηκε στο Archives of Disease in Childhood τον Απρίλιο του 2012. 592 μητέρες υγιών βρεφών συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο του Εδιμβούργου 2 με 3 ημέρες μετά τον τοκετό. 3 μήνες αργότερα εξετάστηκε ο τρόπος διατροφής των βρεφών τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα τα συμπτώματα κατάθλιψης 2 με 3 μέρες μετά τον τοκετό, δηλαδή όσο πιο μεγάλο το σκορ στην κλίμακα Εδιμβούργου, τόσο πιο πιθανό ήταν το βρέφος να μην θηλάζει αποκλειστικά στους 3 μήνες της ζωής του ή να παίρνει μόνο μπιμπερό. Επομένως η κατάθλιψη της μητέρας κατά τις πρώτες ημέρες στο μαιευτήριο σχετίζεται και προβλέπει αποτυχία του θηλασμού απώτερα.
Το καινούργιο που προσθέτει αυτή η έρευνα είναι ότι ακόμα και μητέρες με ήπια συμπτώματα κατάθλιψης είχαν αυξημένο ρίσκο για αποτυχία στον θηλασμό. Επομένως οι μητέρες θα πρέπει να ελέγχονται έγκαιρα ως προς την ψυχολογία τους και στο μαιευτήριο και αργότερα στο σπίτι, ώστε να διαπιστώνεται ο βαθμός καταθλιπτικών συμπτωμάτων, να ανιχνεύονται εκείνες που δεν έχουν φτάσει να έχουν πραγματική επιλόχεια κατάθλιψη (σκορ >12) αλλά έχουν κάποια σχετικά συμπτώματα (σκορ 5 με 9). Σε αυτές τις ομάδες γυναικών πρέπει να εστιάζουν ακόμα περισσότερο οι επαγγελματίες υγείας ώστε να τις υποστηρίξουν πιο εντατικά ψυχολογικά και στην προσπάθειά τους να θηλάσουν αποκλειστικά, γιατί συνιστούν ομάδες κινδύνου για αποτυχία στον θηλασμό.

Πηγή: Gagliardi L et al. Symptoms of maternal depression immediately after delivery predict unsuccessful breast feeding. Arch Dis Child 2012;97:355 – 357

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας