Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-01-05 10:49:06 +0200 Πώς νιώθει το ζευγάρι που αντιμετωπίζει σεξουαλικά προβλήματα; Σεξ, προβλήματα και λύσεις

Σεξ, προβλήματα και λύσεις

Σεξ, προβλήματα και λύσεις 470 900
Άρθρο από Δρ. Λίζα Βάρβογλη
Κάθε άνθρωπος που αντιμετωπίζει σεξουαλικό πρόβλημα νιώθει χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενοχές και ανεπάρκεια.

Κάθε άνθρωπος που αντιμετωπίζει σεξουαλικό πρόβλημα νιώθει χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενοχές και ανεπάρκεια. Παρόμοια συναισθήματα όμως βασανίζουν και τον σύντροφο του άλλου φύλου, που νιώθει πως δεν είναι επιθυμητός. 

-Εκτός από την αυτοεκτίμηση των δυο συντρόφων πλήττεται και η αυτοπεποίθησή τους, όταν η σεξουαλική τους σχέση δεν είναι καλή.
-Το άγχος για το μέλλον της σεξουαλικής σχέσης του ζευγαριού και της σχέσης τους συνολικά εμφανίζεται μαζί με όλα τα παραπάνω.
-Πριν από κάθε απόπειρα για σεξουαλική συνεύρεση, κυριαρχεί το άχγος, η ένταση και η αγωνία.
-Ως αποτέλεσμα μπορεί να εμφανιστεί κάποια αγχώδης διαταραχή στο ένα ή και στα δυο μέλη του ζευγαριού.
-Παρελκόμενα συναισθήματα από την ύπαρξη σεξουαλικών προβλημάτων στο ζευγάρι, είναι η απαισιοδοξία, η λύπη, η κατάθλιψη.
-Η αίσθηση αποτυχίας που νιώθουν τα δυο μέλη ως αποτέλεσμα της κακής σεξουαλικής τους ζωής γενικεύεται με αποτέλεσμα οι σύντροφοι να αισθάνονται ότι έχουν αποτύχει ή βιώνουν μια επικείμενη αποτυχία σε όλους τους τομείς της κοινής τους ζωής. Δεν βρίσκουν νόημα στις κοινές εξόδους, στο να συζητάνε ή να πηγαίνουν διακοπές μαζί.
επικοινωνία επίσης πλήττεται σοβαρά όταν τα δυο μέλη του ζευγαριού δεν μοιράζονται μια υγιή σεξουαλική ζωή. Η ντροπή ή ο φόβος από το τι θα προκαλέσει η ανοιχτή συζήτηση του προβλήματος, τους κάνει να σιωπούν, ελπίζοντας ότι κάποιος από μηχανής θεός θα τους βρει τη λύση.
-Στο αντίποδα της προηγούμενης συμπεριφοράς βρίσκεται η επικοινωνία με τον λάθος τρόπο. Τα μέλη του ζευγαριού μπορεί να εξαπολύουν κατηγορίες, να αποδίδουν ευθύνες, να απειλούν, να κατηγορούν ως ένοχο ο ένας στον άλλο.
-Η σχέση του ζευγαριού με τα παιδιά, τους συγγενείς και τους φίλους του επίσης πλήττεται όσο τα σεξουαλικά προβλήματα επιμένουν, με αποτέλεσμα την σταδιακή κοινωνική απομόνωση του ζευγαριού.

Ποιά είναι η λύση για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών προβλημάτων;
Η λύση θα προκύψει ανάλογα με το είδος των σεξουαλικών προβλημάτων, τις αιτίες που το δημιουργούν, την έκταση του προβλήματος κ.α. Μια πρώτη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η ψυχολογική υποστήριξη του ζευγαριού, η ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων, ενώ η θεραπεία με φάρμακα –εφόσον η περίπτωση το απαιτεί- επίσης θα μπορούσε να δώσει τη λύση.

«Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό και που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η κατανόηση του παρακάτω: Το όποιο σεξουαλικό πρόβλημα, είναι πρόβλημα που αφορά και τους δυο συντρόφους και όχι τον έναν από τους δυο, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κύριος εκφραστής του. Αυτό σημαίνει ότι η προσέγγιση της λύσης, η αναζήτηση της διεξόδου από το πρόβλημα πρέπει να γίνει από κοινού».

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας