Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-09-15 10:57:34 +0300 H ευεργετική επίδραση του μητρικού θηλασμού στην διακοπή του καπνίσματος O θηλασμός βοηθά στη διακοπή καπνίσματος

O θηλασμός βοηθά στη διακοπή καπνίσματος

O θηλασμός βοηθά στη διακοπή καπνίσματος 470 900
Άρθρο από Στέλιος Παπαβέντσης
H ευεργετική επίδραση του μητρικού θηλασμού στην διακοπή του καπνίσματος
Ερευνητές από την Ιταλία ανέλυσαν τα δεδομένα από μια μεγάλη πληθυσμιακή έρευνα σε 25 τοπικές δομές Υγείας στην Ιταλία. Τα στοιχεία που εξετάστηκαν σε αυτό το δείγμα αφορούσαν την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την περιγεννητική φροντίδα στην Ιταλία. Περίπου 3500 γυναίκες συμμετείχαν στην έρευνα και πέρασαν από συνέντευξη μερικές ημέρες μετά την γέννηση, καθώς και 3, 6 και 12 μήνες μετά την γέννηση.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση των γυναικών αυτών στην πορεία του χρόνου με το κάπνισμα και τους παράγοντες που επηρεάζουν αυτήν την σχέση.

Περίπου 2500 χιλιάδες γυναίκες συμπλήρωσαν όλη την παρακολούθηση. Ένα 21% των γυναικών κάπνιζε πριν την εγκυμοσύνη ενώ το ποσοστό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν 6.7%. Μετά την γέννηση, στους 3 μήνες ζωής του μωρού, το ποσοστό αυξανόταν στο 8% ενώ στους 12 μήνες στο 10.5%. Από τις μητέρες που ξανάρχισαν το κάπνισμα μετά την γέννα, το 1/3  επανήλθαν στο κάπνισμα μέσα στους πρώτους 3 μήνες ενώ άλλο 1/3 μέχρι τους 12 μήνες.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά την εγκυμοσύνη ήταν πιο πιθανό ανάμεσα σε μητέρες που είχαν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, ήταν χωρίς σύντροφο, δεν πήγαν σε προγεννητικά μαθήματα, και δεν θήλαζαν. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι μητέρες που θήλαζαν κάπνιζαν σημαντικά λιγότερο από εκείνες που δεν θήλαζαν, ακόμα και μετά από στατιστικό έλεγχο για άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα. Ο κίνδυνος επιστροφής στο κάπνισμα βρέθηκε να αυξάνεται κατά πολύ σε μητέρες με αρνητική διάθεση και κατάθλιψη.

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός συνιστούν ευκαιρίες για τους γονείς για υιοθέτηση πιο υγειινών επιλογών lifestyle. Όσο μια μητέρα παρατείνει τον μητρικό θηλασμό τόσο μειώνει την πιθανότητα σημαντικής υποστροφής στο κάπνισμα. Η έρευνα από την Ιταλία υποδεικνύει ότι στα «οφέλη» του μητρικού θηλασμού, και ιδιαίτερα του παρατεταμένου ή μακροχρόνιου θηλασμού, πρέπει να συνυπολογίζονται και τα οφέλη για την υγεία της μητέρας από την σταθερή απομάκρυνσή της από το κάπνισμα. Παρεμβάσεις και εκστρατείες δημόσιας υγείας που στοχεύουν στην προώθηση του μητρικού θηλασμού μπορεί να έχουν μια έμμεση υποστηρικτική επίδραση στην μείωση και διακοπή του καπνίσματος ανάμεσα στους γονείς.

Να γιατί δεν είναι άστοχο να υποστηρίξει κανείς ότι η προαγωγή του μητρικού θηλασμού, όπως συνιστάται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες, ακόμα και στους άντρες – πατεράδες! Είναι πολύ συχνή κλινική παρατήρηση το γεγονός ότι η έλευση ενός παιδιού γενικότερα και ο μητρικός θηλασμός ειδικότερα συνιστούν για πολλές οικογένειες το έναυσμα για μια πιο υγιή ζωή, με καλύτερες επιλογές στην διατροφή και με απομάκρυνση από την χρήση και κατανάλωση εθιστικών ουσιών. Σε επίπεδο δημόσιας υγείας, μια σημαντική αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα θα είχε παράλληλες παράπλευρες ευεργετικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού.

Πηγή: Lauria L et al. Smoking Behaviour before, during, and after Pregnancy: The Effect of Breastfeeding. J Hum Lact. 2012 May;28(2):159-66.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας